sausio 11, 2009

Pažintis su Windows 7 - I dalis. Intro ir pirmi įspūdžiai

windows-7-g-003.engaget

Iki Windows 7

Esu matęs kaip atrodo Windows 2.0. Kadais krapščiaus su Windows 3.0, paskui iš flopikų upgreidinau į Windows 3.11. Win95 palyginus atrodė kaip stebūklas. Džiaugiausi Win98SE ir ilgai gyvenau su WinXP. Tačiau Windows Vista naudoju per prievartą. Darbe. Nes nėra kito pasirinkimo.

Kai 2006-jų spalį pasirodė Vista nuomonių kryptis ėmė darytis aiški. Beveik visai atvejais reikėjo naujo galingo kompiuterio, nuo WinXP reikalavimai kompiuterio resursams išaugo apie 10 kartų. Neveikė dalis programų ir ženkli dalis draiverių ir, to pasekoje, įrenginių (ypač 64 bitų versijoje, kurioje draiveriai būtinai turi būti “signed”). Naudojimas nebuvo paprastas ir intuityvus, kaip teigė Microsoft. Visi tie langų skrajojimai gal yra gražu (nors mane erzina) bet dirbant, švelniai sakant, tai niekuom nepadeda. UAC išvis yra šedevras! *PUM!* “Ojej!, Jūs paspaudėte ant programos Solitaire! Ar Jūs tikrai norite ją atidaryti?” *PUM!* “Programa Solitaire po Jūsų paspaudimo norėtų startuoti. Leisti ar neleisti?” Priversti patį vartotoją dirbti kaip firewallą ir antivirusinę programą ir nemokėti jam už tai algos, gi genialu, taip? Ne? Vienoje knygoje apie Vista, iliustruojant UAC veikimą, buvo ekrano nuotrauka vaizduojanti iššokantį pranešimą. Bet diegiama programa ten buvo “Tweak UAC” (išjungianti tuos perspėjimus iš viso). Funny. Rezultate vartotojai išmoko nemažai naujų keiksmažodžių, ėmė rašytis atgal WinXP, tačiau su naujais laptopais tai buvo labai nepaprasta. Tuo tarpu Microsoft’as nutraukė WinXP kopijų pardavimą ir prisižadėjo nutraukti palaikymą. Kaip miela, taip, mes jus irgi mylim..

Dalis vartotojų ėmė ramintis, pasigirdo nuomonių, kad visi nesklandumai tėra Vista neišmanymas. Bet štai praėjo metai su uodegėle ir atrodo kad nė velnio.. Tai nėra tik išmanymo klausimas. Taip, ten išmanyti yra ką. Turiu MCTS sertifikatą būtent iš Vista administravimo. Bet išlaikęs jį nuspirkau Mac kompiuterį. Nors pilnai sutinku su Džiugu, kad svarbioms programosms, tarnyboms ir dokumentų saugykloms išsikėlus į internetą, vis mažiau svarbus yra OS pasirinkimas, bet už tokią kainą aš norėčiau produkto su kurio galėčiau dirbti, o ne galvos skausmo komplekte. Nervinį tiką galima įsivaryti ir pigiau..

Microsoft nėra kvaila kompanija. Nors jie labai keistais būdais ne sykį mėgino visus įtikinti, kad “brangieji, esate neteisūs, Vista tikrai yra tai apie ką svajojote”, bet kad tai nedavė rezultatų, aš tikras jie žino. Windows 7 projektas buvo paskelbtas vos išleidus Vista, ir naujos versijos išleidimo data vis buvo ankstinama.

Ir kągi.. Windows 7 beta 1 (build 7000) nuo dabar jau prienama viešam testavimui pirmiems 2,5 milijono parsisiuntusiųjų. Norinčių vienu metu neatlaikė net Microsofto serveriai. Nežinau, laiko eksperimentams labai trūksta, bet smalsumas ima viršų. Kas Windows 7 yra kitaip nei Vista?

Pirmi įspūdžiai

Yra kas ironizuoja kanžiai, bet.. Šiandien Gizmodo paprašė skaitytojų pasisakyti, koks įspūdis išmėginus Windows 7? Atsakymai stulbina. Rašymo momentui 42 procentai atsakė, kad jiems Windows 7 patinka, 39 proc. pasakė, kad dar neišmėgino, išvis mėginti nenusiteikę buvo 12 procentų, 5 proc. nė nežino ką galvoja ir tik dviem procentams Windows 7 nepatiko. Ne-nu-čia-kažkas-ne-taip.

ZDNet palygino WinXP, Vista ir Windows 7 spartą daugeliu parametrų. Vertino diegimo, failų kopijavimo laiką, išarchyvavimo, dokumentų atidarymo spartą, daug kitų dalykų. Windows 7 viename kompiuteryje nepirmavo 100MB ir 2,5GB failų perkėlime, kitame kompiuteryje kiek lėčiau į juos pavyko įdiegti Office 2007. Taip, aš žinau kad tai negalutinė OS versija ir kad daug kas gali pasikeisti nebūtinai į gerą pusę, bet aš savo akim netikiu.

Stebina sąlyginai nedideli versijos reikalavimai kompiuterio resursams. Windows 7 veiks kompiuteryje su 1Ghz procesoriumi, 1GB operatyvinės atminties, DX9 palaikymu ir 128MB grafinės atminties, jei norėsite Aero. Įvertinus praėjusį laiką tai mažiau nei Vista reikalavimai.

Asmeninis įspūdis, prisipažinsiu, gan geras. OS užsikrauna per ~30 sek, išsijungia per 10. Veikia sklandžiai ir stabiliai, priešingai nei ankstesnių Windowsų beta. Nebaigtos versijos keistenybių buvo mažai, tik diegiant vaizdas neatitiko to, ką darė kompiteris. Aparatūrą atpažino beveik visą. Ko neatpažino, kaip ir Vista, draiverius be raginimo parsisiuntė per atnaujinimus. Kažkodėl nustojo veikti kompiuterio vidinis garsiakalbiukas, bet manau tai sutapimas.

Išvaizda nelabai skirtųsi nuo Vista, jei ne nauja užduočių juosta. Ji – didžiulis pliusas. Programos susiinstaliavo ir veikia gerai, tik Skype spyriojosi, bijodama kad neveiks, bet paprašius mandagiai, daugiau neprieštarovo ir vėliau veikė be priekaištų.

Kągi.. Noro nedelsiant pašalinti Windows 7 iš šio kompiuterio nekyla, nors naudojausi jau kelis vakarus. Pasinaudosiu dar. Panagrinėsiu nustatymus ir programas, visa kitą. Juolab patirties yra. Visgi norisi išsiaiškinti kas bus toliau, nes nuo šios Windows versijos labai priklauso Microsoft ateitis. :)

Tolesnė pažintis:
Pažintis su Windows 7 – II dalis. Narstome kaulelius
Pažintis su Windows 7 – III dalis. Viskas kas liko. Išvados

Nuotrauka iš Engadget

9 komentarai:

  1. Bandžiau ir aš,
    nepatiko vienas "progresinis" aspektas;
    plika operacinė "suėdė" per 700Mb RAM
    vs
    darbinė, prikimšta Š winXP, suėda apie 200Mb

    ir tai iškart po starto, kai baigiasi HDD ir CPU aktyvumas.

    žinoma galima pradėt "erzelį" kad RAM'ai dabar pigūs ir t.t. tačiau...

    dabar PC turiu 2Gb RAM, vadinasi OS suėda 10%
    su W7 suėda ~35%
    sunaudojimas procentaliai pagerės tik "susikalus" 8Gb, atleiskite tačiau tokiu atveju tai jau nebebus asmeninis PC, greičiau jau mini serveris.

    OS diegimas, tikrai trumpesnis, tačiau diegimo laikas aktualus kam? tiems kas diegia PC, diena iš dienos, man kaip vartotojui tai darant kartą per metus ar du(su nauja OS ver.) tai visai neaktualu.

    Krovimosi laikas, hm, pusė minutės sakot? nauja OS? o kaip jums patiktų apie 10-15s su sena "užgrūzinta" xpp ir su sąlyga, kad po tų keliolikos mizernų sekundžių galima iškart leisti bile ką ir tai veikia iškart... kaip tai padariau? cha, naudoju Hibernate.
    Nemanot kad gerb. Shutdown jau senokai atgyveno savo laikus? kurių galų jį reik išvis naudot?
    Gi PC naudojimo esmė greit ir patogiai, ar ne? o kur matot greitumą, kai išgirsti frazę ragelyje "palauk man reik kompą įsijungt, aš tau perskambinsiu" :)

    šiai dienai, didesnė dalis žmonių žino du variantus: kompas ijungtas 24/7 arba šiutdauninamas "darbo" pabaigoje.

    Kodėl ne Hibernate?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Mėgstu mažai resursų naudojančius kompiuterius (nesvarbu kiek kainuoja RAMai) ir nepamėginsiu įtikint nei kitų nei savęs, kad šitam dalyke Win7 yra geriau už XP. No way! :)
    Nematau daug svarių priežasčių išmanantiems XP vartotojams kraustytis i Vista ar Win7 (bent kol nėra uždarytas XP palaikymas). Bet kam tenka dirbti su Vista, Septynetuką manau įvertins.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Pamirskit ta Xp jau viena syk....Lyg is flinstaunu laiku....Jei PC su Vista lagina,tai seniai laikas ismest toky kompa.Kas cia per principas ramus skaiciuot.Mano nuomone kad netgi tos detales(pvz.Cpu x4,4gb RAM) su kuriom ant vistos jokio lago,po 2-3 met jau bus pasene,ir bus daug geresniu...o cia laikytis XP daugiau nei penkmecio senumo,tiesiog absurdas,ziurau cia tokia senoviska nuomone vyrauja...

    AtsakytiPanaikinti
  4. Aš nuoširdžiai džiaugiuosi, kad tamsta sugebi kas 2-3 metai "įmerkti" savo asmeniškai uždirbtų 1k$ naujam kompiuteriui.

    o kas per principas neskaičiuot resursų? Sena mat operacinė, tačiau atlieka totaliai viską, ko iš jos reikalaujama, penkmečio senumo tai tikrai ne flinstounų laikų :)

    o kas link daug geresnių PC komponenčių, nauji modeliai kas ~pusmetį išeina, tik deja kad brangokai gaunasi, žengt koja kojon su gamintojais.

    AtsakytiPanaikinti
  5. O man W7 paliko visai nebloga ispudi po Vistos veikia tikrai sparciau, manau kad jeigu islaikys toki lygi bus pakankamai geras OS skirtas palaipsniui pereiti nuo WinXP

    AtsakytiPanaikinti
  6. Dėl "plikos" operacinės greitaveikos - nesiginčiju, gražiai veikia. Tačiau ar kas bandė kaip ji veikia su programom/žaidimais?

    AtsakytiPanaikinti
  7. W7 uzlaudina dazniausiai naudojamas programu bibliotekas ir panasiai, kad jos pasileistu greiciau, todel valgo nemazai ramu,

    Bet kai ramu pareikalauja kitas procesas, tai tas bibliotekas isjungia ar pan. Vienu zodziu rinicipas panasus.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Pirkau pc su win vista pries 3 metus 1gb ramo,bet neluzo niekas kai isirasiau win7 man pradejo plaukt zaidymai... seip neblogi win7,bet ziurint ant ko.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Nice post thank you Annerys

    AtsakytiPanaikinti