kovo 24, 2009

Windows 7 Beta pristatymas Vilniuje


Windows 7 Beta pristatymas
„Windows“ produktų grupės vadovas Vytautas Tamošaitis.

Prižadėjau, kad domėsiuos, tai va ir tenka :)
Visiškai netikėtai Microsoft pakvietė į Windows 7 Beta pristatymą savo biure Vilniuje.
Kodėl dalyvavau? Gal todėl, kad smalsu. Ir turiu laiko. Dar norėjau pamatyti, kaip Win 7 veikia ant skirtingų kompiuterių ir, svarbiausia, išmėginti valdymą prisilietimu.
Smalsumas buvo patenkintas ir prisipažinsiu, kad visai maloniai praleidau laiką.
Iš esmės tai buvo pačios operacinės ir jos naujovių pristatymas. Smarkiai kartotis nesinorėtų, taigi..

Ką mums norėjo pasakyti Microsoft


Prieš pradėdami Windows 7, Microsoft atiko didžiausią iki šiol vykdytą vartotojų nuomonės tyrimą. Ir ką gi jie sužinojo naujo?

“Vartotojai tiesiog nori kad viskas veiktų”. Man šitas punktas patiko. Nežinau, jei kažkam iš MS tai buvo netikėta, reiškia kažkas iš produktų kūrimo grupės vadovų gyvenime turėtų užsiimti kokia kita veikla (gal filantropija? morkų selekcionavimu? ne?). Taip pat vartotojai pareiškė, kad nauja OS turi suteikti galimybę lengviau ir greičiau atlikti kasdienes užduotis ir nesikišti į vartotojo darbą (jei jie būtų paklausę manęs, būčiau pasakęs tą patį). Vartotojai nenori žinoti apie visas naujoves, jie kreipia dėmesį tik į tai, kas aktualu konkrečiai jiems. Jie neprieštarauja naujoms funkcijoms, bet nenori skirti daug laiko jų perpratimui. Turi būti užtikrintas suderinamumas, veikimo stabilumas, paprastesnis priėjimas prie interneto, programų ir dokumentų (būtų šaunu, jei MS šio tyrimo rezultatus persiųstu Ubuntu ir kitų Linux distribucijų kūrėjams:)

Win 7 neturi tiek pasikeitimų, kiek Windows Vista palyginus su XP (na taip, pastebėjom). Kuriant Vista buvo padaryti esminiai pakeitimai OS platformoje, dėl to kilo suderinamumo problemų. MS teigia, kad tie pakeitimai vistik buvo svarbūs ir turėjo svarios įtakos OS saugumui. Dabartinė situacija yra tokia, kad Win 7 turi tą patį branduolį kaip ir Vista, bei Windows Server 2008 ir visiškai tikėtina, kad jei programa veikė su Vista, ji veiks ir su Windows 7, šiam momentui išskyrus kito programavimo lygmens programas: antivirusus, ugniasienes ir pan. Nesuderinamas gi programas bus galima naudoti pasitelkiant virtualizavimo sprendimus.

Windows 7 Netbook kompiuteryje
Lenovo IdeaPad S10e su Win 7 naudoja pusę iš turimo 1 GB RAM ir apie 5 proc turimo 1.6GHz procesoriaus.
Nieko nedarant. Su Ultimate versija tai visiškai neblogai, tokiems kompiuteriams bus gi “apkarpytos” versijos.

Didelis dėmesys buvo skiriamas pagerinti bazinius veikimo komponentus: kompiuterio krovimosi bei išsijungimo laiką, atminties naudojimą, užimamą vietą, stabilumą ir pan.


Vista ir Win7 RAM naudojimasWin7 naudoja operatyvinę atmintį tik tuomet, kai langas iš tiesų yra rodomas ekrane. Anksčiau atmintis buvo naudojama visiems langams, net jei jie nebuvo atvaizduojami. Taip pat langai užimdavo vietą ir grafinėje atmintyje. Dabar yra naudojama tik grafinė atmintis, nebent langas tikrai atvaizduojamas ekrane, todėl OS veikia greičiau. Tam, tiesa, bus reikalingos naujos GPU tvarkyklės, bet visi didieji gamintojai (AMD/ATI, NVidia, Intel) juos jau pateikė.

Kalbėdami apie verslo klientus Microsoft pabrėžia papildomas saugumo priemones (supaprastintas BitLocker darbas užkoduojant disko particijas, įdiegta “BitLocker To Go” funkcija galinti užkoduoti nešiojamas laikmenas -USB raktus ir pan.) ir didesnį produktyvumą. Reik tikėtis tai kam nors pravers. Tam be spartesnio kompiuterio veikimo ir didesnio stabilumo, pasitarnauti turėtų “DirectAccess” - Daug paprastesnis prisijungimas prie įmonės vidinio tinklo, naudojamų programų, nenaudojant VPN. Šis prisijungimas taip pat naudojamas atnaujinimams ir GP pakeitimams. Įdiegta “BranchCache” išsaugo iš interneto siunčiamų dokumentų kopijas Windows serveryje, ir taip taupo laiką visiems norintiems parsisiųsti tą patį dokumentą. Taip pat dabar bus galima atlikti bendrą paiešką kompiuteryje ir SharePoint serveryje.

IT Profesionalams PowerShell 2.0 leis lengviau atlikti pasikartojančias užduotis, AppLocker leis nurodyti kokioms programos leidžiama veikti konkrečiame kompiuteryje, pažangesnis Group Policy valdymas suteiks daugiau nustatymų ir lankstumo kuriant GP taisykles. Va šitų dalykų tai nežinojau.

Windows 7 valdymas prisilietimu

Ką naujo sužinojau aš


Kad Windows 7 Beta licenzija galioja iki rugpjūčio 1d. Tiesa tam metui jau turėtų būti išleista RC versija.
Kad Microsoft puikiai žino apie visas vartotojams kylančias problemas su Visa, ir jų neneigia. Tik sako, kad dabar jau jos yra išspręstos.
Kad verslo klientai su Windows 7 turės teisę į “downgrade” per vieną versiją, t.y. į Vista. Įdomu – kas nors tuo pasinaudos? :)
Kad Microsoft darbuotojai Win 7 naudoja darbo kompiuteriuose. Tai buvo netikėta.
Buvo visai smagu pamatyti IE8 gražią paiešką su tinklapių miniatiūromis, naršymą su “spartintuvais” ir “WebSlices”. Nesijuokit, tikrai to nebuvau matęs. :) Dar sužinojau, kad MS tiki, jog IE8 yra sparčiausia naršyklė rinkoje. Jei kuri nors naršyklė paskelbtų nesanti sparčiausia, gautų pliusą už originalumą. :)
Įdomu buvo pamatyti veikiančią namų tinklo sujungimo naujovę “HomeGroup”. Vistik demonstracijoje tai atrodė gražiai ir sumažino mano skeptiškumą. Naudojantis vienu kompiuteriu paimti dainą iš kito kompiuterio bibliotekos ir “pratransliuoti” ją į XBox’ą, kuris pagrotų ją per televizorių, pavyko be jokių problemų. Viskas čia gerai.
Windows Mail perkėlimą į WindowsLive MS motyvuoja tuo, kad čia jį bus galima atnaujinti nei su OS. Kažko man čia trūksta. Kodėl negalima atnaujinti Mail programos su OS atnaujinimais?
Taip, labai smagu buvo išmėginti Windows 7 valdymą lietimui jautriame ekrane, nes namų sąlygomis toks testavimas artimiausiu metu negresia. Kol kas manau, kad tai pervertinamas dalykas. Toks kompiuterio valdymas pritaikomas tik nedideliam skaičiui kasdieninių darbų. Stringa ir pats valdymas. Palyginus su iPhone (daugiau neturiu su kuo lyginti) ekrano jautrumas labai menkas ir nenuspėjamas. Sunku pataikyti į mažesnius mygtukus, labai trūksta valdymo gestų, o ir esantys suveikia iš trečio karto. Vytautas sakė, kad yra speciali programėlė tam valdymui mokintis. Tai gali būti tiek Windows, tiek aparatūros, tiek tvarkyklių problema. Diskutavusieji sutarėm, kad tai tik pradžia. Su galutine Win 7 versija situacija jau turėtų būti geresnė, o kol atsiras įperkamų monitorių, valdymas, galbūt, jau bus visai geras. :)

Tai tiek ..

Alaus Namai

Po visko neatėmiau iš savęs malonumo pasivaikščioti po Vilnių. Tenka pastebėti, kad paskutiniu metu būnu čia retai. Deja persivaikščioti neleido nuolatinė šlapdriba.

Po dienos pietų beigi pasilepinus kaimišku alumi naujoje lankytinoje Vilniaus vietoje, dienos išvyką teko baigti.

Esu dėkingas už kvietimą ir patį renginį.

A, taip, ir ačiū už pelę :)

7 komentarai:

  1. Ot.
    Gyvenu kelios minutės iki jų pastato ir gavau kvietimą tik nusprendžiau, kad "tai ne man", o čia žmonės iš kitų miestų atvažiuoja :]]
    Ar gerą pelę gavai? Ar man labai gailėtis? :]]

    AtsakytiPanaikinti
  2. Gyvenčiau šalia irgi nežinau kaip būtų :)
    Pagal dayvių skaičių, neišsiruošei ne tu vienas :)

    Pelius va toks.. http://www.microsoft.com/hardware/mouseandkeyboard/productdetails.aspx?pid=070

    AtsakytiPanaikinti
  3. Kadangi laptopo neturiu, tai nėra ko gailėtis ;/

    AtsakytiPanaikinti
  4. Ką reiškia RC versija? Kada bus galima nusipirkti kompiuterį su W7?

    AtsakytiPanaikinti
  5. RC reiškia "release candidate". Tai yra jau beveik galutinė versija, kuri jau nesikeis, joje tik bus taisomos rastos klaidos.
    Dėl kompiuterio pirkimo datos dar nėra visiškai aišku, Microsoft'as žada, kad Win7 tikrai pardavinės 1010 sauisį, bet visi tikisi, kad tai nutiks anksčiau (apie 2009.10).
    Bet kuriuo atveju nuo šios vasaros perkant kompiuterį su Vista, gamintojai pridės "kuponą" nemokamam atnaujinimui į Windows 7.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Tikrai pridės? Tada gerai, ačiū, kad parašei, nes aš kaip tik dabar noriu pirkti nešiojamąjį kompiuterį, bet norėčiau su Windows7, ne su Vista. Bet laukti iki lapkričio manęs netraukia. Vasara būtų pats tas.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Ne visais atvejais, bet duos. Ten yra niuansų, bet perkant viskas bus aišku.
    http://www.techarp.com/showarticle.aspx?artno=609&pgno=0

    AtsakytiPanaikinti